Novosti

Rast glazbene industrije izvan engleskog govornog područja.

today17. srpnja 2024. 11

Background
share close

Digitalno doba donijelo je promjene u svim sferama društva pa se tako promjene odražavaju i na glazbenu industriju. Glazbena industrija dobiva nove žanrove, “super fanove”, uočava važnost video sadržaja za marketinške aktivnosti, a suočava se i sa sadržajima umjetne inteligencije. Engleski jezik više nije u središtu glazbene industrije već se po cijelom svijetu izdvajaju izvođači koji stvaraju na lokalnim jezicima.

Porast količine glazbenog sadržaja  i prihoda u 2023. godini bilježe svi dijelovi svijeta. Nakon Amerike i Kanade, najveći porast prihoda bilježi Europa. Izdvajaju se Ujedinjeno Kraljestvo s porastom od 8,1 %, Njemačka 7 % i Francuska s porastom od 4,4 %.

Francuska popularna glazba postaje sve poznatija zbog kvalitetnih izvođača sjajnih vokalnih sposobnosti. Ističu se Maitre Gims, ZAZ i mnogi drugi.

Azija također bilježi porast prihoda u glazbenoj indsutriji, a rast se najviše uočava u Japanu s drugim po redu tržištem u svijetu (7,6 %) i Kini (25,9 %).

Latinska Amerika ima porast prihoda od 19,4 %, a Bliski Istok i Sjeverna Afrika 14,4 %. Cijeli svijet bilježi porast prihoda u glazbenoj industriji u 2023. godini za 10,2 % u odnosu na 2022. godinu.

Written by: Ema Skroban

Rate it

Previous post

Novosti

Na ljetovanje u planine

Na snazi je crveno upozorenje na toplinski val za cijelu Hrvatsku. Temperature će se penjati sve do 37 stupnjeva celzijevih, a preporuča se unos dovoljne količine tekućine i izbjegavanje izlazaka iz domova u vrijeme između 11 i 17 sati. Osim temperatura zraka, vrlo su visoke i temperature mora. Do sada je najviša temperatura mora izmjerena 2015. godine na Rabu i iznosila je 29,5 °C.  Rekord je nadmašio Dubrovnik kada je […]

today16. srpnja 2024. 28

0%