Na današnji dan

NA DANAŠNJI DAN: ROĐEN DARKO RUNDEK

today30. siječnja 2024. 22 1

Background
share close

Na današnji dan 1956. godine rođen je Darko Rundek. Počeci Rundekove glazbene karijere usko su vezani uz Haustor, jednu od najvažnijih novovalnih pojava. Prije Haustora, Rundek je sa Srđanom Sacherom svirao u Komuni, neformalnom bendu koji 1979. godine, pridruživanjem Borisa Leinera i Ozrena Štiglića postaje Haustor.

FOTO: darko-rundek.com

Osamdesete godine prošlog stoljeća Haustor se pjesmom „Moja prva ljubav“ probija na radio stanice i tamo ostaje do dan danas. Nakon radijskog hita uslijedili su nastupi po festivalima te izdavanje prvog albuma ‘Haustor’. Nakon ‘Haustora’, izdali su ‘Treći svijet’, zatim ‘Bolero’, ‘Tajni grad’ te na kraju ‘Dovitljivi mali čudaci’. Rundekova glazba nastala u vrijeme Haustora i dalje je iznimno slušana, a pjesme koje su stekle širu popularnost kao što su ‘Ena’ ili ‘Ula ulala’ i danas se mogu čuti na radio stanicama.

Devedesetih se seli u Pariz gdje komponira glazbu za kazališne predstave, a 1996. objavljuje svoj prvi solo album ‘Apokalipso’ na kojem i glazbeno i stilski proširuje rad iz Haustora, a najpoznatija pjesma s albuma je istoimena ‘Apokalipso’. Drugi album ‘U širokom svijetu’ dolazi 2000. godine, a ubrzo nakon njega izlaze i ‘Ruke’ (2002.) na kojima, s ekipom koja će kasnije postati Rundek Cargo orkestar, dodatno pojačava glazbeno – instrumentalnu raznolikost.

Rundek Cargo Orkestar s vremenom se srozao te 2009. postaje Rundek Cargo Trio koji do sad potpisuje dva projekta, ‘Plavi avion’ iz 2010. i ‘Mostovi’ iz 2015. godine, a nisu im strani ni brojni nastupi i to diljem Europe na kojima kombiniraju najbolje od Rundekove karijere, balkanskog zvuka i europskog bluesa. Kroz svoju dugogodišnju karijeru Rundek se okušao i u skladanju glazbe za kazalište, radio drame i film, a našao se i ispred kamere u ulozi filmskog glumca.

 

Written by: Vjeran Babić

Rate it

Previous post

Na današnji dan

NA DANAŠNJI DAN: ROĐEN TOŠE PROESKI

Na današnji dan 1981. godine rođen je Toše Proeski. Osim kao vrhunski pjevač, Toše je ostao zapamćen i kao dobar čovjek i još veći humanitarac. Održao je brojne humanitarne koncerte, odricao se honorara, djelovao je i kao UNICEF-ov ambasador, a neke od medvjedića i plišanih igračaka koje bi na koncertima dobio prosljeđivao je dječjim bolnicama, vrtićima i domovima za nezbrinutu djecu. Najbolji dokaz njegovog humanitarnog karaktera je činjenica da je […]

today25. siječnja 2024. 40 1

0%