Na današnji dan

NA DANAŠNJI DAN: ROĐEN DAVID GILMOUR

today6. ožujka 2024. 23

Background
share close

Na današnji dan 1946. godine rođen je David Gilmour, britanski glazbenik, tekstopisac i skladatelj, gitarist i vokalist Pink Floyda.

FOTO: RollingStone

David GIlmour pridružio se Pink Floydu 1968. godine, a zahvaljujući svojim pjevačkim i tekstopisačkim vještinama te vještim sviranjem gitare vrlo je brzo postao sastavni dio grupe. Spomenute Gilmourove vještine jedan su od najvažnijih čimbenika Pink Floydova uspjeha, pogotovo na njihovom kultnom albumu „The Dark Side Of The Moon“.

Nakon odlaska Rogera Watersa iz grupe 1985. godine, David postaje vođa Pink Floyda te bend objavljuje „A Momentary Lapse Of Reason“ nakon kojeg slijedi „The Division Bell“ koji se pokazao kao veliki uspjeh s obje strane Atlantika.

U solo karijeri objavio je četiri studijska albuma: David Gilmour (1978.), About Face (1984.), On an Island (2006.) i Rattle That Lock (2015.).

U dugoj karijeri okitio se mnogim nagradama poput Reda Britanskog Carstva za doprinos glazbi i nagrade Ivor Novello koju za skladanje i pisanje pjesama dodjeljuje Akademija Ivors.

Poznat je i po svom dobrotvornom radu, a Hrvatsku je posjetio 2015. godine održavši koncert u pulskoj Areni.

FOTO: Facebook David Gilmour

Written by: Vjeran Babić

Rate it

Previous post

Novosti

NA DANAŠNJI DAN: IZDAN THE SLIM SHADY LP

23. veljače 1999. godine izdan je Eminemov drugi studijski album The Slim Shady LP od strane izdavačkih kuća Aftermath Entertainment i Interscope Records. Satirični tekstovi ovog albuma napisani su iz perspektive Eminemovog alter ega Slim Shadyja koji spaja hip hop, G-funk i horor i pritom opisuje frustracije života u siromaštvu. Najpoznatija pjesma albuma My Name Is nastala je u koprodukciji s Dr. Dreom, a zbog nje će Slim Shady vječno […]

today23. veljače 2024. 18

0%