Na današnji dan

NA DANAŠNJI DAN: UMRO ĐORĐE BALAŠEVIĆ

today19. veljače 2024. 34

Background
share close

Na današnji dan 2021. godine preminuo je Đorđe Balašević, pjevač, kompozitor i kantautor.

FOTO: Balasevic.com

Đorđe Balašević je rođen 13. svibnja 1953. godine u Novom Sadu.

Iako je oduvijek htio biti nogometaš, igrom slučaja glazbom se počeo baviti kao sedamnaestogodišnjak. Vrlo brzo nakon prve pjesme inspirirane muhom u bolničkoj sobi pojavila se i Žetva, prva Balaševivećva grupa.

Nakon godinu dana, Balašević odlazi iz Žetve i s Vericom Todorović osniva Rani Mraz koji s pjesmom „Moja prva ljuba“ sudjeluje na festivalu Opatija 1978. godine.

Godinu nakon izdaju album „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu“ na kojemu se ističu „Drago mi je zbog mog starog“, „Sve je dobro kad se dobro svrši“ i „Neki novi klinci“. Krajem 1980. godine, Rani Mraz izdaje svoju posljednji album „Odlazi cirkus“ na kojoj su se našli klasični Balaševićevi hitovi poput „Život je more“ i „Priča o Vasi Ladačkom“.

U solo vode Balašević uplovljava 1982. godine albumom „Pub“ koji pak donosi hitove kao što su „Boža zvani Pub“, „Pesma o jednom petlu“ i „Lepa protina kći“. Krajem 1983. objavljuje „Celovečernji The Kid“ s hitovima poput „Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja“, „Blues mutne vode“ i „Neko to od gore vidi sve“.

Nakon „Celovečernjeg The Kida“ stižu „003“, „Bezdan“, „Panta rei“, „Tri posleratna druga“, „Marim ja“, „Jedan od onih života“, „Naposletku“, „Devedesete“, „Dnevnik starog momka“ i „Rani mraz“. Osim zbog svojih tekstova i glazbe, Balašević je ostao zapamćen po svojim karakterističnim nastupima i odnosu s publikom u kojima, osim glazbe, priča priče i anegdote iz života te na svoj način komentira aktualnosti.

Balašević tijekom karijere izdaje i sedam knjiga: „Računajte na nas“, „I život ide dalje“, „Jedan od onih života“, „Dodir svile“, „Tri posleratna druga“, „…i od dva-tri akorda (jer ni ne umem bolje ja…)“ i „Kao rani mraz“.

Tijekom duge karijere osvojio je mnoštvo nagrada o kojima sam kaže:

„Nosilac sam najvećih društvenih priznanja, od kojih nemam ni najmanje lične koristi. Ubrajaju me u prvih pet kantautora u našim zemljama, ali u našim zemljama ima taman toliko kantautora da, kako god okreneš, moraš biti među prvih, i jedinih pet.“

Preminuo je 2021. godine u 68. godini života od posljedica komplikacija uzrokovanim Covidom – 19.

 

Written by: Vjeran Babić

Rate it

Previous post

Novosti

NA DANAŠNJI DAN: UMRO BON SCOTT

Na današnji dan 1980. godine umro je australski pjevač, tekstopisac i bubnjar Ronald Belford Scott. Bon je od najranijih godina bio izložen glazbi zbog oca glazbenika poznatog iz škotskih i australskih gajdaških skupina pa je tako u ranoj dobi znao svirati klavir, bubnjeve i gajde. Promijenio je mnogo bendova, a početak karijere proveo je u The Spektors i The Valentines u kojima je razvio svoje bubnjarsko i pjevačko umijeće. Zatim […]

today19. veljače 2024. 15

0%